Verzorging kamerplanten


Hoewel iedere kamerplant specifieke eisen stelt aan haar verzorging, zijn er wel een aantal algemene richtlijnen. Deze algemene richtlijnen voor de verzorging kunt u voor alle kamerplanten aanhouden. De specifieke behoeften die op het kaartje bij de kamerplant vermeld staan en die ik u vertelde tijdens de aankoop hebben prioriteit op deze richtlijnen.

Standplaats (licht)

Over het algemeen geldt dat kamerplanten een lichte standplaats nodig hebben. Dit is een plek voor of vlakbij een raam, waar voldoende daglicht naar binnen valt. Bij een raam op het noorden valt minder daglicht naar binnen dan bij een raam op het zuiden. Kamerplanten zijn dikwijls minder bestand tegen de felle zomerzon, een uitzondering hierop zijn vetplanten en cactussen. Om te weten of een plant zich thuis zal voelen op een plek met veel of weinig licht kunt u naar haar bladeren kijken. Heeft een plant donkere, dikke en wat stuggere bladeren, dan zal zij bestand zijn tegen meer schaduw. Heeft een plant lichtgroen, fijn blad, dan heeft ze behoefte aan een lichte standplaats.

Water geven

De ene plant heeft uiteraard meer water nodig dan de andere maar hoe weet je nu hoeveel water je kamerplant nodig heeft? Eigenlijk is dit heel eenvoudig. De potgrond van bijna iedere kamerplant moet vochtig zijn. U kan dit testen door uw vinger in de grond te steken en te voelen hoe nat de aarde is. Als je een kamerplant teveel water geeft en de potkluit volledig in het water staat, dan gaan de wortels al snel rotten. Geef je een kamerplant te weinig water en droogt de grond volledig uit, dan drogen de wortels bij gebrek aan water in. Beide zorgen voor een minder lange levensduur van de plant. Bijna geen enkele kamerplant staat graag met zijn voeten in het water, let er dus op dat u het overtollige water uit de pot weggiet. De beste manier om een kamerplant water te geven is door de potkluit onder te dompelen. Neem hiervoor een emmer met regenwater op kamertemperatuur, neem de plant en dompel de potkluit onder tot u geen belletjes meer ziet. Laat de potkluit even uitlekken en zet dan pas terug in de pot. Begieten met een gieter ben ik minder voor omdat hiermee het water zich niet genoeg kan verdelen over de potkluit en men snel te veel giet.

Bemesten

Behalve water, hebben planten ook voedingsstoffen nodig om te groeien. Deze nemen ze op via hun wortels. Bij de aankoop van een nieuwe plant zitten er voldoende voedingsstoffen in de potgrond om de plant de eerste paar maanden te voeden. Daarna raakt de potgrond uitgeput en dit is te zien aan de plant door bijvoorbeeld een onregelmatigere groei of een minder rijkelijke bloei, dit is het signaal om te gaan bijmesten. Er zijn verschillende soorten universele meststof alsook specifieke meststof bij mij verkrijgbaar. Overdosering van meststoffen 
kan leiden tot vergiftiging van de plant, dus lees altijd goed de verpakking en de mate van dosering. Als de plant uit zijn pot gegroeid is, dan wordt het tijd om de plant te verpotten, zodat deze nieuwe potgrond krijgt met nieuwe voedingsstoffen.

Ziektes

Helaas kunnen ook planten last hebben van ziektes. Er zijn vele verschillende ziektes, van dopluis tot schimmels. Over het algemeen genomen, geldt dat kamerplanten die het naar hun zin hebben, dus die op de juiste standplaats staan en de juiste verzorging krijgen, bijna nooit last van ziektes krijgen. Het zijn juist de planten die net te donker staan, of verkeerd water krijgen die gevoelig worden voor ziektes. Heeft een kamerplant eenmaal een ziekte, dan kan u met de juiste middelen de ziekte bestrijden. Houdt er echter rekening mee dat de ziekte altijd zal terugkeren als u niet de oorzaak aanpakt en de plant ofwel een andere standplaats geeft, ofwel anders gaat begieten en/of besproeien.